Dociera do nas, że jest to produkt istotny w naszej diecie, jeśli planujemy jakiekolwiek zmiany w odżywianiu. Coraz więcej Polaków ma go w swojej kuchni i wykorzystue go w najróżniejszy sposób, bo stosowany jest nie tylko w kuchni, ale i ma inne właściwości, które chętnie wykorzystywane są przez panie - do pielęgnacji włosów, skóry, a nawet zębów.
Ogromną zaletą oleju kokosowego jest to, że w swoim składzie zawiera cenne dla nas nasycone kwasy tłuszczowe składające się ze średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych czyli takich, które wspomagają odporność i działają bakteriobójczo. Do zalet możemy także zaliczyć pozytywny wpływ na pracę jelit, a także wspomaganie procesu odchudzania. Stosowanie oleju kokosowego może także przyczynić się do stabilizacji poziomu cukru we krwi oraz stabilizacji poziomu insuliny.
Wiele pań, które zapoznały się z tym jakie korzyści niesie za sobą stosowanie oleju kokosowego, często nie mogą się z nim rozstać! Stosowany jako maseczka na włosy powoduje, że stają się one lśniące, przyjemnie gładkie w dotyku i się nie puszą. Na rozczesane końcówki włosów należy nałożyć bezpośrednio olej, związać włosy w warkoczyk i pozostawić na noc, a rano umyć szamponem i gotowe! Olej kokosowy może być także stosowany jako krem – skóra jest po nim miękka i gładka, a smarowane nim co wieczór zęby będą zdecydowanie bardziej białe niż dotychczas!
Mimo wielu zalet olej kokosowy posiada także wady. Zbyt duże spożywanie oleju może powodować biegunki, a także problemy metaboliczne. Produkt ten może także wywoływać reakcje alergiczne. Jego przeciwbakteryjne działanie ma wpływ także na te dobre bakterie, dlatego osoby o słabej równowadze flory bakteryjnej powinny ograniczać jego spożycie.
Stosowanie oleju kokosowego ma swoje wady i zalety. Z umiarem należy go używać w kuchni czy w codziennej pielęgnacji tak, aby nie doprowadzić do żadnych z efektów ubocznych. Nie da się ukryć, że jest to produkt zdrowy ale spożywany w nadmiarze może mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie.
źródło: www.aktywniepozdrowie.pl